8 лютого 2021 р.

ЯК ОТРИМАТИ ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ (поради батькам)

 ЯК ОТРИМАТИ ЗАДОВОЛЕННЯ ВІД ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ (поради батькам)

Сьогодні сучасним старшокласникам потрібні вчителі – практики, які допомагатимуть отримувати практичний досвід, та розвивати відповідні навички, а не бути просто провідником інформації. Сучасна школа має сформувати в учнів звичку до постійної самоосвіти, та закласти  міцний фундамент для подальшої реалізації у світі дорослих. Цьому сприяє й дистанційна освіта, яка вимагає чіткої організації навчання як зі сторони вчителя, так і з сторони учня.

Зауважимо, що попри всі недоліки дистанційного навчання, воно має свої позитивні сторони. Коли дитина вчиться індивідуально, у своєму темпі, коли вона почувається добре та не хоче їсти, пити або спати, її не відволікають, їй може знадобитися набагато менше часу на те, щоб опанувати урок. 

Тому для того, щоб дистанційне навчання мало позитивний ефект, потрібно дотримуватись кількох вимог.

Режим дня 

Потрібно навчити дитину дотримуватися певного розпорядку дня, незалежно яка це форма навчання (дистанційна, змішана, традиційна), враховуючи вмивання, застеляння їжі тощо.

Давайте можливість дитині поспати якомога довше, а ранок розпочніть зі спорту. Це додасть енергії і підготує організм до продуктивної роботи. Дозвольте дитині брати один відгул щомісяця.

Переконайтесь, що бодай година вільного часу є у вашої дитини щодня.

Робоче місце

Подбати про робочий простір для школяра – важлива умова результативного навчання:

1.      Розташуйте робоче місце так, щоб дитина не заважала іншим членам родини, за можливості, щоб їй не заважали. 

2.      Подбайте про те, щоб в об’єктив камери не потрапляли інші члени родини, які займаються своїми справами.

3.      Придбайте шкільне приладдя для столу, слідкуйте, щоб на столі не було іграшок, чи інших нешкільних речей, які можуть відволікти школяра від занять.

Гаджети

Не забувайте, що дитині знадобиться комп’ютер, ноутбук, планшет або смартфон, а також доступ до інтернету. Для шкільних справ буде достатньо вживаного смартфона або планшета, яким можна буде робити фото своїх робіт, щоб надіслати вчителю, та брати участь в уроках на онлайн-платформах. Якщо такої можливості немає, будьте готові ділити свій телефон з дитиною. Також можуть знадобляться навушники, якщо дитина в квартирі чи в кімнаті буде не сама.

Важливо навчити дитину користуватися нею. Зробіть акаунти онлайн-платформ для дитини та покажіть їй, як вмикати необхідні додатки, підключатися до чату, як вимикати звук зі свого боку. Розкажіть дитині про правила поведінки під час онлайн-уроку.

Організація навчання 

1. Домовтеся з учителем, класним керівником чи адміністрацією закладу про формат роботи: як проводити уроки, за яким графіком, як, куди і коли надсилати завадння, на який період, у якому вигляді, як давати домашнє завдання, отримувати зворотній зв'язок

2. Репетитори

Дистанційна освіта не виключає сторонньої допомоги. Онлайн-репетитора вигідно шукати серед педагогів з невеликих міст.

3. Підтримка сім’ї

Навчання – це особиста відповідальність дитини, яка навчається для себе, а не для батьків. Стимулюйте свою дитину брати відповідальність на себе замість піддаватися постійному контролю та перевірці ззовні. 

Не перевіряйте щоденник без дозволу. Щоденник – це особистий документ вашої дитини і його можна брати лише з особистого дозволу власника.

Часто в батьків не вистачає терпіння вчити свою дитину, і можуть виникнути випадки вербальної та фізичної агресії. Тому проговоріть з вашими ріднимми про можливі варіанти розвитку подій: хто чим може допомогти, в кого є можливість домовитися з роботодавцем працювати віддалено або взяти відпустку.

Ось кілька правил батькам, щоб не зірватись:

·         Не вимагайте від себе та від дитини занадто багато. Вчитися важко, а бути вчителем власним дітям – вдвічі складніше.

·         Під час занять уявляйте, що це не ваша дитина, а ви – найманий репетитор для чужої дитини.

·         Якщо ви «найманий репетитор» - ви як професіонал, повинні поводитися етично і коректно, намагайтеся викласти матеріал якомога краще. Але памятайте, що кожного свої здатності, і потрібно це прийняти. 

·         Заплануйте час, коли ви будете займатися, скажіть про це дитині, нехай вона налаштується, поїсть, відпочине від гаджетів перед заняттям. 

·         Займайтеся не більше однієї години за раз. Обов’язково робіть перерви. Не давіть «зроби ще це і тільки тоді будеш вільний». Втомлена людина не дуже продуктивна. 

·         Якщо відчуваєте, що починаєте сердитися, відійдіть від дитини, згадайте, що ви репетитор. Прислухайтеся до свого дихання. Зробіть глибокий вдих і видих, кілька разів, підніміть підборіддя вверх, розправте грудну клітку.

·         Якщо дитина недостатньо самостійна - вам доведеться навчити її бути такою: допоможіть правильно організувати роботу, визначте оптимальний режим дня.

·         Залучайте на початковому етапі до організації навчання рідних.

·         Технічні засоби для навчання завжди повинні бути налаштовані для роботи.

·              Плануйте відпочинок щодня. У всіх членів родини має бути вільний час для власних справ, неробства та можливості побути на самоті. Це найкраща профілактика емоційних зривів. Домовтеся про час і персональні зони відпочинку та чесно дотримуйтеся домовленостей.

Джерела:

https://osvitanova.com.ua/posts/4260-porady-batkiv-khoumskuleriv-batkam-maibutnikh-khoumskuleriv

https://osvitanova.com.ua/posts/4240-efektyvna-dystantsiika-u-starshii-shkoli-laifkhaky-dlia-vchyteliv-i-porady-batkam

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  БРОШУРА «МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПОРАДИ БАТЬКАМ ТА ОПІКУНАМ» Брошуру підготував ЮНІСЕФ в межах впровадження Всеукраїнськ...