11 червня 2020 р.

Поради батькам та педагогам як розвинути в дитини здорову самооцінку


Поради батькам та педагогам як розвинути в дитини здорову самооцінку


·         Якнайчастіше обіймаєте дитину, говоріть їй добрі слова, посміхайтеся, -тоді вона відчуватиме, що її люблять. Діти, які відчувають, що батьки їх люблять і приймають, вчаться любити й приймати себе.
·         Зосереджуйте увагу на сильних сторонах дитини, а не на недоліках. Заохочуйте дитину використовувати її таланти. Допоможіть дитині визначити її слабкі сторони й знайти способи виправити їх.
·         Заохочуйте дитину досягати успіху. Дайте дитині зрозуміти, що іноді програвати – це нормально. Навчіть її долати невдачі, поясніть, що успіх – це не показник цінності.
·         Показуйте своїм прикладом адекватність ставлення до успіхів і невдач. Оцінюйте у голос свої можливості й результати справи.
·         Заохочуйте в дитині ініціативу. Нехай вона буде лідером усіх починань, але також покажіть, що інші можуть бути краще її.
·         Навчіть дитину нових навичок (наприклад, вирощувати рослини, готувати, міняти колесо в машині тощо). Розвиток нових навичок може надихнути дитину
·         Давайте дитині можливість вибирати - це вчитиме її відповідальності, оскільки кожен вибір пов'язаний із певними ризиками. Почніть із малого: дозволяйте дитині обирати одяг для прогулянки, продукти, іграшки тощо. І тільки після цього мотивуйте самостійно приймати життєві рішення.
·         Не оберігайте дитину від повсякденних справ, не прагніть вирішувати за неї всі проблеми, але і не перевантажуйте її тим, що їй непосильно. Нехай дитина виконує доступні їй завдання і одержує задоволення від зробленого.
·         Навчіть дитину піклуватися про себе саму й інших. Навчіть її дотримуватися правил особистої гігієни, здорового способу життя.
·         Заохочуйте дитину пробувати нове, але попереджайте її про можливі труднощі й ризики.
·         Не порівнюйте дитини з іншими дітьми. Порівнюйте її із самою собою (тією, якою вона була вчора чи, можливо, буде завтра).
·         Не перехвалюйте дитини, але й не забувайте заохочувати її, коли вона цього заслуговує.

Зверніть увагу! Заохочення важливе, але інколи часта похвала, вживання слів «прекрасно» або «приголомшливо», може завадити розвитку самостійності в дитини, виникненню внутрішньої мотивації в дитини. Деяким дітям буває навіть некомфортно від того, що вони чують дуже багато похвали на свою адресу, і тому можуть спеціально докладати зусиль, щоб довести, що батьки не зовсім праві.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...