9 лютого 2021 р.

Попередження насильства в закладах освіти: методичний посібник для педагогічних працівників


 ПОПЕРЕДЖЕННЯ НАСИЛЬСТВА В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ: МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК ДЛЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ

З проблемою насильства та булінгу в закладах освіти стикаються в усьому світі, і Україна не є винятком.

За даними опитування «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді України» в 2018 року, серед дітей та підлітків віком від 10 до 17 років жертвами образ, принижень чи знущань визнали себе 37,9 % серед усіх респондентів, а 35 % відповіли, що самі брали участь у образах, приниженні або знущанні з інших.

Для протидії насильству і цькуванню у закладах освіти в 2018–2019 роках Міністерство освіти і науки України за підтримки Уповноваженого Президента України з прав дитини, міжнародних і громадських організацій, ініціювало перегляд та ухвалення низки доповнень до законодавчих актів з метою посилити заходи із запобігання та протидії булінгу в закладах освіти, розробити порядок реагування та надання допомоги, а також наголосити на відповідальності за вчинення таких дій, у тому числі й за бездіяльність і приховування цих випадків.

Кожен заклад освіти має розробити комплекс заходів для протидії насильству та булінгу, щоб такі явища траплялись якомога рідше. А за наявності таких випадків важливо допомогти всім його учасникам знайти шлях до примирення, аби вони могли продовжувати навчання в одному колективі.

На замовлення програми «Інформаційно-комунікаційні технології в освіті з питань здоров’я» Інституту ЮНЕСКО з інформаційних технологій в освіті, Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» підготовлено Посібник «Попередження насильства в закладах освіти», матеріали якого адаптовані до контексту системи освіти і законодавства України

У методичному посібнику «Попередження насильства в закладах освіти» представлено міжнародно визнані підходи до попередження насильства та цькування у закладах освіти, описані різні види й форми насильства, проаналізовані його причини та наслідки, надано характеристики учасників насильства, рекомендації щодо управлінських та просвітницьких заходів для створення безпечного і вільного від насильства простору, наведено корисні ресурси, посібники, онлайн-курси та перелік літератури, які допоможуть працівникам закладів освіти дізнатися більше про напрацювання та методики з попередження насильства, які застосовують в Україні та світі. Використовуючи їх, заклади освіти зможуть розробити власну стратегію попередження та протидії насильству, реагувати на такі випадки, надавати допомогу тим, хто зазнав, учинив або став свідком насильства.

Подивитись та завантажити Посібник

Посібник_ПОПЕРЕДЖЕННЯ-НАСИЛЬСТВА_фінал_пароль.pdf (knowledge.org.ua)

Видання адресовано адміністрації, учителям, психологам, соціальним педагогам закладів загальної середньої освіти, студентам педагогічних спеціальностей.

Джерело: http://knowledge.org.ua/uk/poperedzhennja-nasilstva-v-zakladah-osviti-metodichnij-posibnik-dlja-pedagogichnih-pracivnikiv/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...