30 жовтня 2020 р.

Попередження та протидія кібербулінгу: аналітичне дослідження

 

АНАЛІТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ «ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА ПРОТИДІЯ КІБЕРБУЛІНГУ В ДИТЯЧОМУ СЕРЕДОВИЩІ УКРАЇНИ»

Булінг, що в цифровому середовищі набув часточки кібер-, є одним з ризиків для прав дитини. Охоплення інцидентами суттєво більшої від традиційного булінгу аудиторії та часто анонімність тих, хто вчиняє цькування, справляє значний негативний вплив на благополуччя дітей.

За даними дослідження UNICEF «Які вони, українські підлітки: про соцмережі, секс, алкоголь, спорт, довіру до батьків та друзів», 40% підлітків «декілька разів на день» або «постійно — цілий день» спілкуються з близькими друзями або подругами онлайн. Кожен шостий зізнавався, що мав регулярні сварки через використання соцмереж. Кожен десятий підліток регулярно брехав батькам або друзям про час, проведений у соцмережах. Третина підлітків використовують соцмережі, щоб позбутися негативних відчуттів. Дослідження також показало, що кожен восьмий підліток залежний від соцмереж6 . Отже, саме там, у соціальних мережах, сьогодні підлітки потрапляють під ризик кібербулінгу. А той факт, що підлітки розглядають соціальні мережі як можливість позбутись негативних емоцій, робить їх ще більш вразливими.

Тому важливо, щоб діти користувалися правом на свободу вираження поглядів та усіма можливостями, які пропонує цифрове середовище. А також мали інструменти захисту від загроз.

 Експерти Всеукраїнської кампанії проти кібербулінгу Docudays UA проаналізували ситуацію із кібербулінгом в Україні, українське та міжнародне законодавство, найкращі світові практики з попередження і протидії онлайн-цькуванню і відобразили результати дослідження в аналітичному огляді «Попередження та протидія кібербулінгу в дитячому середовищі України».

 Ознайомитись з дослідженням та завантажити  

Аналітичний огляд здійснений  командою правозахисного департаменту ГО «Докудейз» «Попередження та протидія кібербулінгу в дитячому середовищі України»

Джерела:

http://knowledge.org.ua/uk/analitichne-doslidzhennja-poperedzhennja-ta-protidija-kiberbulingu-v-ditjachomu-seredovishhi-ukraini-sogodni-bulo-predstavleno-gromadskosti/

http://knowledge.org.ua/wp-content/uploads/2020/10/cyberbuling_DOCU20.pdf

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...