3 листопада 2023 р.

ЯК ОТРИМАТИ ДІТЯМ БЕЗОПЛАТНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ




ЯК ОТРИМАТИ ДІТЯМ БЕЗОПЛАТНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ 

Діти, які потребують юридичної допомоги, можуть отримати її безоплатно.

В Україні діє державна система безоплатної правничої допомоги (БПД) — це, насамперед, розгалужена мережа офісів — бюро правничої допомоги, куди кожна людина, в тому числі й дитина, може звернутися, щоб отримати безплатну консультацію юриста. 

Порадитися з юристом можна також дистанційно, наприклад, зателефонувати за номером 0 800 213 103 будні з 8 до 18 год.).

Поставити запитання та отримати відповідь юриста письмово — це можна зробити через телеграм-бо https://t.me/LegalAidUkraineBot 

Якщо у ході консультування виявиться, що розв’язання проблеми потребує звернення до суду, дитина в такому випадку має право на безоплатні послуги юриста чи адвоката, який представлятиме її інтереси у відповідних інституціях. Такі послуги називають безоплатною вторинною правовою допомогою (БВПД). 

Від початку цього року правову допомогу від юристів системи БПД отримали понад 3,8 тисячі дітей. Юристи, що працюють у контактному центрі, зазначають, що запитання дітей стосувались: припинення цькування з боку однокласників, порядок влаштування на роботу з 14 років, оренда житла неповнолітніми, дії у випадку домашнього насильства, самостійний виїзд неповнолітніх за кордон, позбавлення батьківських прав тощо.

Питання від законних представників дітей часто стосуються сімейних справ — стягнення аліментів з одного з батьків, визначення місця проживання дитини, позбавлення батьківських прав. З-поміж інших питань: оформлення документів; перетин кордону; залучення дитині захисника / представника у кримінальній справі; усиновлення тощо. 

В більшості випадків, якщо дитині потрібна допомога зі зверненням до суду, то в її інтересах мають звернутися її законні представники — батьки, усиновлювачі, опікуни. За їхнім зверненням дитині призначають юриста або адвоката, який допомагатиме розвʼязати проблему.

В окремих випадках підлітки можуть самостійно звернутися по допомогу.

Наприклад, з 14 років дозволено самостійно звернутися з питань:

·            захисту своїх прав та інтересів у зв'язку з неналежним виконанням батьківських обов’язків; 

·            позбавлення батьківських прав; 

·            визнання батьківства; 

·            скасування усиновлення чи визнання усиновлення недійсним; 

·            неповнолітнім батькам — щодо захисту прав та інтересів своєї дитини.

З 16 років до цього переліку додаються ще й питання про:

·            надання права на шлюб; 

·            розірвання шлюбу;

·            визнання шлюбу недійсним;

·            надання повної цивільної дієздатності.

Щоб отримати безоплатно послуги адвоката для дитини, яка є потерпілою або свідком у кримінальному провадженні, до найближчого бюро правової допомоги має звернутися її законний представник.

Для залучення адвоката дитині, яка є підозрюваною у кримінальному правопорушенні, до системи БПД має надійти постанова чи ухвала від слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду.

Система БПД не має штатних адвокатів. Адвокати, які бажають співпрацювати з системою БПД, проходять конкурсний відбір, укладають договір та їх вносять до спеціального реєстру. Лише адвокати з цього реєстру можуть залучатися до надання послуг клієнтам системи БПД. 

Для клієнта, тобто дитини, їхні послуги є безоплатними, бо це державна гарантія — на державному рівні вирішено надавати окремим категоріям осіб, зокрема дітям, професійну правничу допомогу за кошти з Державного бюджету України. 

Адресу найближчого бюро правової допомоги можна дізнатися за покликанням:  https://bit.ly/bpd_burо

Контакти для дистанційного звернення:

·            контактний центр системи БПД: 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні)

·            зателефонувати з Telegram: https://t.me/+380677213103

·            написати юристу в Telegram: https://t.me/LegalAidUkraineBot

Джерело: https://osvitanova.com.ua/posts/6183-yak-ditiam-otrymaty-dopomohu-iurysta-abo-advokata-bezoplatno

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  БРОШУРА «МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПОРАДИ БАТЬКАМ ТА ОПІКУНАМ» Брошуру підготував ЮНІСЕФ в межах впровадження Всеукраїнськ...