2 листопада 2023 р.

ЯК СПРАВИТИСЬ ІЗ СИНДРОМОМ БІЖЕНЦЯ ТА НОСТАЛЬГІЄЮ ЗА ДОМОМ


  

ЯК СПРАВИТИСЬ ІЗ СИНДРОМОМ 

БІЖЕНЦЯ ТА

 НОСТАЛЬГІЄЮ ЗА ДОМОМ

Здатність адаптуватися до змін і позитивне ставлення до нових обставин є важливими для нашого життя. Травматичні досвіди можуть сприяти особистісному росту і виявленню сильних сторін, яких ми раніше не помічали. Навіть у дуже складних обставинах і в нових умовах проживання.

Синдром біженця — це складна психологічна реакція в людей, які вимушено покинули свій дім. 

Цей синдром не є хворобою, але має низку неприємних симптомів: постійна тривога, дратівливість, порушення сну, втрата інтересу до розваг, небажання адаптації, депресивні стани.

Справитися із травмою біженця та ностальгією за домом можна за допомогою різних стратегій та підходів.

1. Психологічна підтримка. Зверніться до психолога або психотерапевта, який спеціалізується на роботі з біженцями: допоможуть прожити травматичний досвід та розв’язати емоційні проблеми.

2. Спілкування із близькими. Зберігайте зв’язок зі своєю родиною та друзями, навіть якщо вони далеко. Розмови із близькими людьми можуть бути дуже корисними для вивільнення емоцій.

3. Самодопомога. Навчіться прийомам релаксації, медитації та ін. методам зняття стресу та підвищення психологічного благополуччя.

4. Адаптація до нового середовища. Спробуйте, насамперед, вивчити мову, ознайомитись із місцевою культурою та традиціями нової країни, спілкуйтеся з місцевими жителями, розширюйте свої соціальні контакти, беріть активну громадську участь в житті на новоиу місці проживання

5. Культурне середовище. Спробуйте підтримувати та зберігати зв’язок зі своєю країною через зустрічі з родичами, земляками, беріть участь у діяльності громадських організацій тощо.

6. «Створіть затишок у новому домі», знаходьте нові місця та діяльність, яка вам до душі: наприклад,  участь у групах інтересів, волонтерство або хобі.

7. «Коло допомоги». Зверніться до спеціалістів із міграційних питань- можуть надати вам корисні поради та інформацію про доступні ресурси та програми для біженців. Знайдіть у месенджерах групи українців, котрі знаходяться поруч із вами - можуть поділитися своїм досвідом, дати цінну пораду.

Важливо пам’ятати - кожна людина унікальна, і процес відновлення може займати певний час. Не соромтеся шукати допомогу й підтримку, коли це потрібно, і намагайтеся діяти активно задля свого фізичного та психологічного благополуччя.

Джерело: Всеукраїнська програма ментального здоров’я

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...