25 серпня 2023 р.

ЯК ДОПОМОГТИ ЛЮДИНІ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ПСИХОЛОГА


 ЯК ДОПОМОГТИ ЛЮДИНІ ЗВЕРНУТИСЯ ДО ПСИХОЛОГА

Важко спостерігати, як близькі люди страждають від психологічних проблем і не хочуть сприймати те, що їм потрібна фахова допомога.

Ваша близька людина потребує професійної допомоги, якщо вона:

·           втратила радість від життя, відчуває безнадію, смуток, порожнечу,

·           погано спить або постійно хоче спати,

·           нічого не їсть або постійно хоче їсти,

·           весь час виснажена, не має сил, не може ні на чому зосередитися,

·           постійно роздратована,

·           не виявляє інтересу до занять, які їй подобалися раніше,

·           має суїцидальні думки.

Коли ви спостерігаєте такі зміни у житті людини – спробуйте тактовно і делікатно запропонувати їй звернутися до психолога, щоб не відлякати її та дійсно допомогти. Для цього:

1. Оберіть місце та час. Дуже важливо, де і коли ви розмовлятимете на складну тему. Найкраще поговорити з близькою людиною наодинці в тихому знайомому місці, обравши час, коли вона максимально розслаблена та спокійна.

2. Говоріть прямо. Намагайтеся максимально тактовно описати, що саме вас непокоїть, наводьте конкретні приклади, адже людина дійсно може не усвідомлювати, що має проблему.

3. Будьте терплячими та не засуджуйте. Будьте готові, що людина все заперечуватиме та захищатиметься. Не ображайтеся та обережно підбирайте слова. Розкажіть, що ви любите та поважаєте цю людину, і вас хвилює, що вона страждає та не може жити повноцінним життям.

4. Поділіться власним досвідом чи досвідом друзів, якщо такий є. Дуже часто люди не хочуть йти до психолога, бо бояться осуду з боку їхнього оточення або не вірять, що фахівець допоможе. Наведіть приклади людей, яких поважає ваша близька людина, які мають позитивний досвід взаємодії з психологом.

5. Розкажіть про конфіденційність. Багато людей не знають, чого очікувати від психолога, бояться, що якщо вони щось скажуть йому, це випливе назовні. Втім, фахівець ніколи і нікому не розкаже того, чим поділиться з ним пацієнт, на відміну від «сусіда Миколи» чи приятеля, який може проговоритися у спільній компанії.

6. Допоможіть знайти фахівця. Людина, яка ніколи не зверталася по психологічну допомогу, не знає про спеціалістів, у неї може просто не бути фізичних та душевних сил займатися пошуками фахівця. Тому самі підшукайте варіанти, які можуть підійти вашій близькій людині, та запропонуйте їх.

Номери «гарячих ліній» безоплатної психологічної підтримки:

0 800 60 20 19 – контакт-центр МОЗ

1547 – урядова «гаряча лінія»

0 800 100 102 – лінія Національної психологічної асоціації (щодня з 10:00 до 20:00)

0 800 210 160 – лінія міжнародної гуманітарної організації «Людина в біді» (цілодобово)

7333 – лінія запобігання самогубствам LifeLine Ukraine

0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) чи 116 123 (з мобільного) – лінія ГО «Ла Страда-Україна»

7. Запропонуйте вашу практичну допомогу. Запитайте, що саме ви могли б зробити, щоб полегшити ситуацію: посидіти з дітьми чи допомогти з хатньою роботою, поки людина буде у психолога, підвезти її до спеціаліста або просто піти разом до фахівця.

Якщо людина все одно відмовляється від професійної допомоги, вам залишається лише бути поряд, слухати та підтримувати, допомагати з побутовими речами, якщо людина не справляється з ними сама. Але не забувайте про себе і своє психічне здоров’я, фізичні ресурси та їхнє відновлення.

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської.

Джерело: https://knowledge.org.ua/jak-dopomogti-blizkij-ljudini-zvernutisja-do-psihologa/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  БРОШУРА «МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПОРАДИ БАТЬКАМ ТА ОПІКУНАМ» Брошуру підготував ЮНІСЕФ в межах впровадження Всеукраїнськ...