20 серпня 2023 р.

ЯК ВИЯВИТИ, ЩО ДИТИНА СПОЖИВАЄ НАРКОТИЧНІ РЕЧОВИНИ?


 ЯК ВИЯВИТИ, ЩО ДИТИНА СПОЖИВАЄ НАРКОТИЧНІ РЕЧОВИНИ?

 

Перша спроба наркотичних речовин дитиною ще не є залежністю, скоріше експериментом. Але питання є і в тому, чи той раз, коли ви побачили ознаки є першим. В будь-якому разі, важливо діяти, бо ситуація може розвиватись стрімко і по сценарію, який ви не замовляли. Ваша мета захистити дитину та застерегти від подальших спроб і як можливий наслідок – залежності.

Найперший крок - проявіть небайдужість, поговоріть про те, що вас насторожило в поведінці дитини, про справи та можливі негаразди. Якщо припущення хоч трохи підтвердиться – проговоріть про шкоду наркотиків та їх вплив на життя. Наголосіть на тому, що в разі будь-якої складної ситуації дитина завжди може звернутись до вас по допомогу без вагань та переживань.

У багатьох засобах масової інформації часто подають список «ознак наркотичної залежності», але більшість з них відносяться до досить пізньої фази залежності. Наприклад, неадекватне збудження або загальмованість, широкі чи вузькі зіниці незалежно від освітлення, порушення мови і рухів, зниження больової чутливості і т.п.

Більш надійна рання ознака можливої наркоманії – будь-яка кардинальна зміна способу життя вашої дитини. Наприклад, він (вона) їв багато – почав їсти мало, був товариським – став замкнутим і т.п. Але, щоб помітити ці зміни - потрібно добре знати, як і чим живе дитина. Спостерігайте за поведінкою дитини! Адже зміни можуть говорити не тільки про появу в житті дитини психоактивних речовин, вони можуть бути й ознаками інших змін.

Ознаки, які повинні привернути вашу увагу в першу чергу:

·            Різкі перепади настрою, ніяк не пов’язані з реальною дійсністю, яка оточує вашу дитину. Наприклад, веселість і енергійність швидко змінюються апатією, байдужістю, небажанням нічого робити. І ці цикли не пов’язані з успіхами чи неуспіхами в школі, з друзями, вони ніби самі по собі.

·            Зміна ритму сну: дитина протягом дня може бути сонливоа, млява, повільна, а до вечора, прийшовши з прогулянки, проявляє енергійність, бажання що-небудь робити, не засинає вчасно. Ви можете бачити, що вона всю ніч безперервно займається комп’ютером, грає на гітарі, прослуховує музичні записи, а на другий день знову сонлива, загальмована.

·            Зміна апетиту і манери вживання їжі, у дитини змінюється ритм їжі: він може цілими днями нічого не їсти, не потерпаючи від голоду, і раптом, прийшовши з прогулянки, з’їдає півкастрюлі борщу.

Звичайно, кожна окремо взята ознака сама по собі може нічого не означає і може зустрічатися у будь-якої дитини в силу якихось обставин.

Уважні батьки можуть помітити і такі ознаки на ранніх стадіях:

1.                Наростаюча скритність дитини. Часто вона супроводжується почастішанням і збільшенням часу «гулянь», коли дитина йде з дому в той час, який раніше проводила в сім’ї або за уроками.

2.                Падає інтерес до навчання або до звичних захоплень, може бути, що батьки дізнаються про прогули занять.

3.                Знижується успішність.

4.                Збільшуються фінансові запити, активно шукає шляхи їх задоволення, випрошуючи гроші у все зростаючих кількостях (якщо починають пропадати гроші з батьківських гаманців або цінні речі з будинку – це дуже тривожна ознака!).

5.                З’являються підозрілі друзі або поведінка старих приятелів стає підозрілою. Розмови з друзями ведуться пошепки, незрозумілими фразами або на самоті.

6.                Настрій дитини – міняється з незрозумілих причин, дуже швидко і часто не відповідає ситуації: добродушність і млявість у скандалі або, навпаки, дратівливість в спокійній ситуації.

7.                Можете помітити сліди від уколів на руках (в подальшому це будуть не тільки руки, навіть шкіра під волоссям на голові). Не соромлячись, запитайте напряму про всі незрозумілі і турбуючі вас вчинки і слова вашої дитини.

Можливо, Вам доведеться випадково відмітити у підлітка шприц, яку-небудь сушену траву, незрозумілий порошок, різнокольорові таблетки з видавленими на поверхні картинками або марки, які не дуже схожі на поштові. Не слухайте ніяких виправдань, пояснень і запевнень, що це «для уроків хімії (або біології) в школі», що «це не моє» і тому подібне –  не дайте себе ошукати.

Симптоми, які можна спостерігати у людей, що приймають наркотики більш-менш тривалий час.

·            Зовнішній вигляд і поведінка нагадує стан алкогольного сп’яніння, але за відсутності запаху алкоголю з рота, при слабкому запаху.

·            Зміна свідомості: спотворення, потьмарення.

·            Зміна настрою: безпричинна веселість, смішливість, балакучість, злостивість, агресивність, явно не відповідні даній ситуації.

·            Зміна рухової активності: підвищена жестикуляція, надмірність рухів, непосидючість або обездвиженність, млявість, розслаблення, прагнення до спокою.

·            Зміна координації рухів: їх плавність, швидкість, домірність (розмашисто, різкість, неточність), нестійкість при ходьбі, похитування тулуба навіть в положенні сидячи (особливо явне при закритих очах), порушений почерк.

·            Зміна кольору шкірних покривів: блідність особи і всієї шкіри або, навпаки, почервоніння обличчя та верхньої частини тулуба.

·            Блиск очей.

·            Сильно звужені або сильно розширені зіниці, що не реагують на світло.

·            Зміна слиновиділення: підвищене слиновиділення або, навпаки, сухість у роті, сухість губ, сиплість голосу.

·            Зміна мови: її прискорення, підкреслена виразність, або ж сповільненість, нечіткість, нечіткість мови.

·            З побутових змін: ви можете помітити зникнення речей або грошей, 

ОЗНАКИ ВЖИВАННЯ НАРКОТИКІВ РІЗНИХ ВИДІВ

Варто сказати, що прийом різних видів наркотиків викликає у людей різні зміни у зовнішньому вигляді та поведінці. Нижче ознаки вживання найбільш поширених наркотиків.

Вживання коноплі, марихуани. Розширені зіниці, червоні очі, почервоніння губ, сухість у роті. Людина стає дуже/постійно рухливою, «весь в русі». Мова прискорена, кваплива. Дуже вірна ознака – сильний апетит, зазвичай під кінець сп’яніння.

Вживання опіатів. Сонливість у найневідповідніші моменти, різке прокидання і включення в розмову. Мова повільна, розтягує слова, може по кілька разів говорити про одне й те ж. Стан добродушний, спокійний, якщо йому нічого не заважає. Дуже вірна ознака – зіниці, які незвично вузькі, не реагують на світло, тобто не розширюються. Шкіра – бліда, але губи можуть бути припухлими, почервонілими. Сильно знижена больова чутливість. Загальні ознаки – порушення режиму сну і неспання (пізно лягає і пізно встає (якщо є наркотик або гроші)).

Вживання психостимуляторів. Надзвичайно жвавий, бурхливий у діях і рішеннях. Не може сидіти на одному місці. Дуже швидко говорить, перескакує з однієї теми на іншу. Розширені зіниці. Швидко виконує всі справи. Якщо у наркомана є наркотик або гроші на нього, то він може перебувати в такому стані кілька діб.

Вживання галюциногенів. Виникають різноманітні галюцинації: візуальні (він може дивитися на підлогу і бачити там болото зі зміями, з телевізора хтось може з ним розмовляти і т.п.), слухові (чуються голоси, здається, що хто-то з ним говорить). При тривалому вживанні або при припиненні прийому часто бувають депресії, психози.

Вживання снодійних препаратів. Наркотичне сп’яніння схоже на алкогольне. Мова невиразна, заплітається. Буває сухість у роті. Координація рухів порушена. При прийомі деяких снодійних препаратів у великих дозах можуть бути галюцинації.

Вживання летючих наркотично діючих речовин. Наркотичне сп’яніння теж нагадує алкогольне. Має місце гучна зухвала поведінка. Від дитини пахне ацетоном, бензином, клеєм «Момент». Часто бувають галюцинації, через них підлітки і починають вживати, галюцинації вони називають «мультиками».

ЯКЩО ВИ ПІДОЗРЮЄТЕ ДИТИНУ У ВЖИВАННІ НАРКОТИКІВ?

Навіть якщо дитина тільки «спробувала», потрібно діяти неодмінно, не можна залишати ці експерименти без уваги. Не обов’язково, що ваша дитина стане наркозалежною. Досвід вживання наркотиків може виявитися для неї неприємним або безрезультатним, і вона втратить до них інтерес. Тим не менше, краще все-таки заздалегідь «підстелити соломки» і зробити все можливе, щоб уникнути можливої трагедії.

ЯКІ ВАШІ ДІЇ В ЦЬОМУ ВИПАДКУ?

Насамперед - відверто поговоріть з дитиною. У цій бесіді потрібно з’ясувати, чому вона почала вживати наркотики, коли і за яких обставин це відбулося. Запитайте також про те, як вона ставиться до ситуації, що склалася і що буде робити надалі.

Під час розмови (важка для вас, вашої дитини) не кричіть, не закочуйте скандалів і не звинувачуйте у всіх тяжких. Старайтеся вести себе спокійно. Відкрито і чесно скажіть, що ви дуже турбуєтеся за її долю і з чим пов’язана ваша тривога.

Водночас, не робіть вигляд, що все нормально. Скажіть, що вона, звичайно, господар своєї долі, але ви, незважаючи на всю свою любов, не станете жодним чином заохочувати її згубні звички. Що ви не станете жаліти, не будете допомагати грошима і так далі. Що вашу всебічну допомогу вона може одержати тільки в одному випадку – якщо вона свідомо і щиро буде прагнути більше не експериментувати з наркотиками.

Головне з цього:

1.                Дати зрозуміти, що ви не збираєтеся дозволяти псувати життя дитині, її рідним і близьким.

2.                Вам варто дізнатися якомога більше про наркотики, наркоманію, способи детоксикації, лікування, реабілітації; знайти необхідних фахівців та звернутись по допомогу.

3.                Необхідно визначити стратегію вирішення проблеми, яка можливо ще довго має бути в центрі уваги.

Не намагайтеся сховатися від проблем, визнайте, що трапилося і продумайте систему цілеспрямованих дій для лікування та реабілітації.

Пам’ятайте, що вилікувати залежність можна тільки за участі фахівців – лікарів, психологів.

Іноді буває корисно проаналізувати поточну життєву ситуацію – почніть аналіз ситуації з себе і зі своїх сімейних відносин: де і як в сім’ї були створені умови того, що дитина захотіла втекти у нереальний світ? Перш ніж лікувати дитину, позбудьтеся від цих умов, інакше ваші дії не матимуть ефекту.

Підтримуйте дитину та незалежно від ситуації – ведіть себе гідно. При виникненні біди - паніка чи істерика – погані компаньйони.

Джерело: https://knowledge.org.ua/jak-viznachiti-chi-vasha-ditina-narkoman-i-shho-robiti-jakshho-pripushhennja-pravilne/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  БРОШУРА «МЕНТАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ПОРАДИ БАТЬКАМ ТА ОПІКУНАМ» Брошуру підготував ЮНІСЕФ в межах впровадження Всеукраїнськ...