26 серпня 2022 р.

КОРИСНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПРОФОРІЄНТАЦІЇ

 

КОРИСНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ  

КОРИСНІ МАТЕРІАЛИ ДЛЯ ПРОФОРІЄНТАЦІЇ

Профорієнтація – це наукова дисципліна, яка допомагає людині обрати майбутню професію з урахуванням всіх її здібностей, потреб і бажань. Рекомендуємо тести, книги, сайти й онлайн-курси для профорієнтації.

ТЕСТИ

Тест Голланда

Згідно теорії Джона Голланда, більшість людей належать до одного із шести типів особистості. Для кожного типу підходять певні професії. Людина, яка обере фах відповідно до свого типу, має більше шансів досягти професійних успіхів та залишитися задоволеною власним вибором. Голланд розробив тест із 240 запитань. Відповіді на них допомагають визначити власний тип особистості та рекомендують професії, бажані для цього типу. Проходження тесту триває в середньому 25 хвилин.

Профорієнтаційна анкета

Містить 27 запитань. Націлена на визначення особливостей твоєї праці: ти орієнтуєшся на себе, команду чи результат.

Тест «Що підходить саме тобі?»

Містить 20 запитань. Вони орієнтовані на визначення того, що тобі дається найпростіше, до чого є найбільша схильність: працювати з людьми, програмувати чи, наприклад, писати музику.

Опитувальник професійних нахилів

Його створив литовський психолог Йовайші. Тест допомагає виявити нахили до того чи іншого виду професійної діяльності, які він поділив за тематичними напрямками: мистецтво, техніка, робота з людьми, розумова та фізична праця. Опитувальник містить 24 запитання, на які треба відповіси протягом 15 хвилин.

Тест на визначення професійного типу особистості

Допоможе визначити, яка спеціальність підходить найбільше. Складений на основі тестів Голланда та Йовайші. Містить 30 запитань.

Визначення типу майбутньої професії

Автор - Євгеній Клімов. Він виділяє 5 типів особистості. Цей тест класифікує професійні інтереси особистості й на основі цього встановлює приблизну галузь майбутньої професії. Відповіді на 30 запитань тесту займуть приблизно п’ять хвилин.

Тест на професію від «Happy Monday»

Ти маєш змогу пройти спеціальний тест онлайн (близько 90 хв) у зручний для себе час. Пізніше отримати індивідуальну консультацію та докладний pdf-звіт з поясненнями від психолога. Вартість тестування 950 грн.

Карта інтересів

Це модифікована методика радянського педагога Голомштока. Він визначив 23 основні професійні сфери та об’єднав їх у групи: медицина, мистецтво, педагогіка, військова справа та інші. Особливість методики: виявлення схильності до певних галузей знань. Тест містить 96 легких запитань (приблизно 15 хвилин часу).

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ПРОЄКТ З ПРОФОРІЄНТАЦІЇ ТА ПОБУДОВИ КАР’ЄРИ «ОБЕРИ ПРОФЕСІЮСВОЄЇ МРІЇ»  . Тут можна пройти тести щодо визначення професійної орієнтації, отримати кваліфіковану консультацію від спеціалістів, пройти навчання, переглянути цікаві відео щодо професій, для освітян – пройти курси «Школа кар’єрного консультанта»

САЙТИ

Кар’єра

На сайті пропонують ознайомитися із професіями в різних регіонах, є огляд найпопулярніших спеціальностей, алгоритм вибору фаху та типові помилки.

Смартія

Тут знайдеш огляд популярних спеціальностей, різні профорієнтаційні тести, лайфхаки для вироблення навичок, потрібних у кожній професії, інтерв’ю з експертами у сфері працевлаштування тощо.

Стиль життя

Сайт надає алгоритм, який допоможе визначитися, ким ти все ж таки хочеш бути, навіть якщо спершу не мав про це жодного уявлення.

ОНЛАЙН-КУРСИ

ЕDUGЕT

На цьому ресурсі є багато відеолекцій про особливості різних професій: психолог, бізнес-консультант, журналіст, менеджер з туризму. Є лекція і про те, як обрати фах.

Побудова кар’єри

Курс про те, як побудувати власну кар’єру, правильно обравши спеціальність. Його веде Дмитро Савочкін – керівник служби персоналу міжнародної компанії. Курс складається із 44 занять.

YOUTUBE-КАНАЛИ

Спецурок від МОН «Як обрати професію майбутнього?»

Експертка розповідає про те, чому люди працюють не за спеціальністю та чим треба керуватися під час вибору професії. Вона звертає увагу на особливості сучасного світу. Адже від них залежить майбутнє працевлаштування і розвиток кар’єри.

The School

Канал створений, щоб розповісти старшокласникам про різні професії. Студенти українських ЗВО розповідають про навчання на різних напрямках та особливості майбутньої роботи.

КНИГИ

«Як обрати професію майбутнього» Тамари Сухенко

Автор пояснила, як розширити знання про себе та світ професій, щоб зробити усвідомлений вибір фаху. Також вона пропонує формули, за якими можна самостійно утворити нові професії, затребувані у майбутньому.

«Профорієнтація» Н.Пряжникової та М.Пряжникова.

У посібнику автори виклали сучасні уявлення про професійне та особисте самовизначення, основи профорієнтації. Особливість книжки: тема про етику профконсультування, організацію та планування праці профконсультанта.

«Східці кар’єри. Азбука профорієнтації» Бондюкова та Соломіна

Видання призначене для молоді, яка обирає для себе професію. З його допомогою можна самостійно ознайомитися із сучасним ринком праці, найзатребуванішими професіями та скласти план власної кар’єри. Також у книжці є психологічні тести.

«Психологія професійного самовизначення» Клімова.

Автор розповідає про найрізноманітніші спеціальності, демонструє проєкт різних професійних шляхів. Особлива увага надається психологічному розвитку людини у процесі професійної діяльності. Акцент книжки – на психології вибору фаху.

«Методи активізації особистого і професійного самовизначення» М.Пряжникова.

У посібнику детально описано різні методики для застосування у групах та індивідуально. Вони допомагають зрозуміти, яка професія підходить саме тобі. Ґрунтується на особливостях людини.

Ще кілька книжок від Анна Мазур, яка має 10-річний досвід у сфері роботи з талантами та професійного розвитку. 

1.     «Кар’єра без драм і травм», Анна Мазур, Настя Пасенко

У книжці розповідається про те, як розібратися в собі, подаються інструменти для кар’єрного розвитку, поради, які дозволять почуватися щасливішими в роботі, а ще автори діляться історіями людей, які своїм прикладом показують, що наша кар’єра — в наших руках. 

2.     «7 звичок надзвичайно ефективних людей», Стівен Кові

Книга здатна дати відповіді на найскладніші питання: «Чому деякі люди щасливі, а інші ні?», «Чому успіх у роботі не завжди призводить до задоволеності життям?», «Де межа між розвитком, виходом із зони комфорту та некомпетентністю?», «Чи існує баланс між професійним та особистим життям і чи потрібен він вам?». Це дуже практична книга зі зрозумілими та дієвими концепціями, яка навчає жити цікаво, насичено і приймати нові виклики.

Книгу особливо корисно читати на початку свого кар’єрного шляху, щоб сформувати ті самі звички, які в майбутньому допоможуть досягати високих результатів. Читання допомагає подивитися на себе ніби з боку, оцінити свою поведінку і зрозуміти, що краще змінити, щоб підвищити власну ефективність.

3.                «Покликання. Як знайти те, для чого ви створені, і жити у своїй стихії», Кен Робінсон

Невелика книга історій та прикладів людей, які змогли прислухатися до себе і знайти іноді дуже несподівані варіанти застосування своїх талантів і здібностей.

4.     «Потік. Психологія оптимального досвіду», Мігай Чиксентмігаї

Це невелика книга-збірка історій людей, які наважились дослухатися до себе та знайшли іноді найнесподіваніші варіанти застосування своїх талантів і здібностей.

5.     «Номер 1. Як стати найкращим у тому, що робиш», Ігор Манн

Це книга про те, як стати першим на професійному ринку з багатьма конкурентами: як ставити мету, досліджувати свої можливості, знаходити мотивацію для розвитку, досягати високих результатів та просуватися вперед. 

6.     «Як ви збудуєте своє життя?», Клейтон Крістенсен

Клейтон Крістенсен описує дві стратегії поведінки: коли знаєш, чого хочеш, і коли не знаєш. Книга буде особливо корисною для тих, хто поки не розуміє, куди рухатись, і не може сформулювати для себе цілі навіть на найближчий час. А ще вона полегшить страждання і заспокоїть усіх, хто не витримує тиску ідей тотального цілепокладання і постійних досягнень.   

7.                     «Пиши, скорочуй. Як створити дієвий текст», Максим Ільяхов, Людмила Саричева

Прекрасний і практичний посібник, який пояснює, як писати БУДЬ-ЩО так, щоб це читали, розуміли і не ненавиділи вас. Кажу будь-що, бо автори, звісно, не зачепили усі можливі формати, але донесли головні принципи якісного письма — який би текст ви не створювали, ви маєте керуватися, перш за все, турботою про читача і повагою до нього. Є багато конкретики, прикладів «як треба і як не треба» + написано дуже зрозуміло і без води. 

8.                     «Вийди за межі. Забудь про успіх — стань видатним», Ден Вальдшмідт

Книга Дена Вальдшмідта написана для тих, хто любить чіткі інструкції та списки. Це звід принципів, якими варто керуватися (або хоча б спробувати оцінити їхню корисність для себе), щоб досягати поставлених цілей та рухатись уперед. Книга дуже енергійна, вона заряджає і налаштовує на продуктивність та роботу. А ще — переконує, що тільки ви відповідальні за своє життя, і лише надзусилля можуть призвести до надрезультату.  

9.     «Оригінали. Як нонконформісти рухають світ», Адам Ґрант

Якщо ви хочете змінити щось у світі, бізнесі чи у власному житті, але вам потрібен чарівний пендель, ця книга цілком здатна ним стати. Автор розповідає, як своєю ідеєю кинути виклик усталеній системі, не боятись ризиків і не зважати на сумніви. Ця книга — не просто звід практичних порад і правил, це своєрідна зміна парадигми мислення. Вона допоможе поглянути на світ під іншим кутом і зрозуміти, що ваші можливості насправді можуть бути безмежними.

10 та 11. «Мистецтво мріяти. Як отримати те, чого насправді бажаєш» і Мрій правильно. Як зрозуміти, чого ти насправді бажаєш і як цього досягти», Барбара Шер

Книги Барбари Шер - це покрокові посібники для методичного і системного виходу зі стану прокрастинуючої амеби. Сама Барбара має багатолітній досвід коучингу, тому її книги являють собою тренінг на дому. Величезна кількість вправ, питань і завдань здатна розворушити будь-кого і змусити подивитися на різноманіття варіантів свого розвитку. Якщо ви довго перебуваєте у стані «не знаю, чого хочу, і не розумію, як дізнатися», то ці киги те, що треба. Тільки одна умова — робити все, що в них написано. Інакше читати немає сенсу.

12. «Кради як митець», Остін Клеон

Автор пояснює у книзі, як запустити власний творчий процес та створювати нове. Хай майже все вже придумано до нас і рідко що є оригінальним, це не привід зупинятись — почніть вдосконалювати те, що вже є, тобто крадіть як художники.

13. «Розпали вогонь. Поради для тих, хто шукає свій шлях», Даніелла Лапорт

Авторка розкриває джерела нашої внутрішньої енергії і пояснює, що саме наші сильні сторони повинні стати основою для самореалізації та просування (раптом ви ще сумніваєтесь). Книга допомагає зрозуміти, чому не завжди варто гнатися за горезвісним балансом, яка величезна енергія прихована у вчасно сказаному слові «ні» та чому легкість — один із ключових індикаторів вашої справи. 

14. «Ніколи не їжте наодинці та інші секрети успіху завдяки широкому колу знайомств» , Кейт Феррацці

Якщо ви й досі вважаєте, що нетворкінг – це впарювати іншим те, що їм не потрібно, і заводити беззмістовні бесіди, перш ніж обмінятися візитками, то ця книга змінить ваше ставлення. Навчить сприймати нові знайомства як соціальний капітал і будувати відкриті й чесні стосунки з людьми, нехай і доведеться віддавати більше, ніж ви можете отримати. Авторка дає поради, як перетворити просте спілкування на професійний (і не тільки) успіх і при цьому залишатися собою, спілкуватися щиро і не награно. 

15. «Визначні роки. Чому не варто відкладати життя на потім», Мег Джей

Ця книга підштовхує діяти й заряджає на активність. У ній авторка розмірковує про важливі роки життя – з 20 до 30 – та як наші рішення у цей період впливають на наше майбутнє. Книга заснована на десятилітній науковій та дослідницькій роботі та містить багато практичних порад і рекомендацій. З протипоказань: читання трохи підвищує тривожність і бажання терміново щось робити, щоб не втратити цей найважливіший час.

16. «Психологія впливу. Переконуйте та досягайте успіху!», Роберт Чалдіні

Книга для тих, хто хоче розуміти, як ефективно комунікувати з людьми: досягати успіху в переговорах, не піддаватися маніпуляціям, переконувати інших та відстоювати свою точку зору. Роберт Чалдіні розповідає про найголовніші тактики й прийоми впливу, на прикладах пояснює, як вони працюють, як відстежити їх у щоденній комунікації та правильно застосовувати, щоб досягати бажаного.

17. «Шлях митця», Джулія Кемерон

Книга про творчість і розкриття своїх талантів. Якщо вам здається, що ви не володієте жодними, то Джулія Кемерон готова вас переконати. Ну а якщо ви, навпаки, думаєте про початок творчого шляху, то це точно ваша книга. У ній багато відомих чи знайомих істин, але написані вони дуже зрозумілою мовою і проілюстровані зрозумілими прикладами, що робить їх ближче і змушує знову згадати про важливе. Але ця книга — практичний курс, розрахований на 12 тижнів щоденних занять, тому перш ніж читати, варто налаштуватися на роботу. 

18. «Мислення швидке і повільне», Даніель Канеман

Книжка Канемана розкриє секрети роботи мозку, пояснить, як працює раціональне й усвідомлене мислення та чому іноді ми діємо не так, як нам би того хотілося. Допомагає зрозуміти свою поведінку та поведінку інших і, можливо, навіть спрогнозувати її.

Джерела:

https://osvitanova.com.ua/posts/5266-testy-knyzhky-i-saity-dlia-proforiientatsii

https://osvitanova.com.ua/posts/5281-18-knyzhok-dlia-poshuku-pryznachennia-ta-profesiinoho-rozvytku


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

                                                                                           ПОСІБНИК «ЯК ТИ? УРОКИ З ПСИХОЛОГІЇ ДЛЯ ШКОЛЯРІВ»...