2 червня 2022 р.

ЯК «АДАПТУВАТИСЬ» ДО РІДНИХ В ОДНІЙ КВАРТИРІ


 ЯК «АДАПТУВАТИСЬ» ДО РІДНИХ В ОДНІЙ КВАРТИРІ

Багато хто зараз живе зі своїми родичами в обмеженому просторі. І стикаються з тим, що це не так просто, навіть якщо у вас були добрі стосунки до війни. Зараз це практично неможливо. Адже на родинні стосунки, на спільне проживання в одному приміщенні впливає цілий ряд факторів:

·          Загальна напруга через війну та невизначеність.

·          Різні емоції, які супроводжують глобальні та індивідуальні зміни (переїзд, втрата/зміна роботи, фінансові труднощі тощо)

·          Стан здоров'я (фізичного, психічного), якість сну, харчування, фізичної активності.

·          Особливості відносин, які вже були і до війни.

·          Особливості світоглядів, переконань і правил - ми різні, зі своїми статутами.

·          Очікування: від, від інших, від світу.

·          Мало особистого простору, меншого доступу до різних ресурсів, у тому числі і до того, що наповнює емоційно.

·          Фінансові обмеження (чи всі дієздатні дорослі працюють, який ваш бюджет) та побутові нюанси.

·          Особливості країни/міста, куди ви переїхали.

·          Соціальний капітал (чи є інше спілкування, крім родичів, його якість).

·          Щось ще, чого я не врахувала, але що вам спадає на думку у зв'язку з вашими обставинами.

Кожен із цих факторів може впливати по різному. У кожному є щось, на що можна вплинути, і щось, з чим доведеться просто змиритися. Звичайно, це не те, що ви хотіли, але зараз так. Подумайте над тим, які з вищезгаданих пунктів у вашій ситуації впливають сильніше? І що ви можете зробити, щоб полегшити життя собі та своїм близьким усередині цього «зараз так» з урахуванням довгострокової перспективи?

Як же почуватися комфортно вдома, коли навколо тебе в одному приміщенні стільки різних рідних проживаючих?

1. Обговоріть побутові питання та правила: хто-коли готує, прибирає, миє посуд, купує продукти тощо. Зараз у всіх свої очікування та правила, які можуть взагалі не співпадати. Подумайте над тим, щоб створити статут на час спільного проживання. Не робіть із цього щось суперсерйозне, обговоріть у розслабленій дружній манері.

2. Обговоріть бюджет на продукти та загальні витрати: загальний чи кожен за себе? Хто скільки інвестує, якщо загальний? Як загалом у вас із фінансами, чи потрібно шукати роботу? Питання грошей викликає багато напруги, краще все обговорити та прояснити зазделегідь, навіть якщо це неприємно.

3. Слідкуйте за своїм станом і дбайте про себе. Регулярно знімайте емоційну та фізичну напругу: шукайте способи, як поповнювати ресурс. Чим більше у вас ресурсу, тим легше знаходити здорові рішення у конфліктах, дбати один про одного і взагалі переживати цей період.

4. Активно дякуйте за все добре, що говорять/роблять люди, з якими ви живете. Це корисно і для них, і для вас: подяка впливає на рівень щастя.

5. Вибачтеся, якщо ви були неправі, висловили свою думку занадто різко.Усі іноді помиляються.

6. Звертайте увагу на себе, свої вчинки, свої цінності. Що залежить від вас? Якою людиною ви хочете бути у цих відносинах? Що потрібно для цього робити?

7. Організовуйте собі особистий простір: якщо не в квартирі, то на прогулянці, на балконі виходьте зі своїх обставин. Регулюйте дистанцію та зближення.

8. Говоріть про свої потреби та запрошуйте інших ділитися своїми, щоб домовлятися. Можна організувати ритуал переговорів, коли кожний проживаючий дає відповідь на запитання: як ти сьогодні? чим я можу допомогти? Що тобі потрібно? Я, наприклад, злюсь на те й те. Ти як?

Якщо у вас є маленькі діти, можете прожити агресію у грі з ними. Запропонуйте дитині гру: встань на 4 «лапи», уяви себе твариною, яка може захищатися лапами, зубами, гарчанням. Покусуєте, лапою штовхаєте. У такій ігровій формі набагато легше прожити агресію.

У стресі всі більш уразливі: посилюється очікування, що хтось має вгадувати наші бажання. Але ж поряд такі самі люди, що стресують. Розпізнавати свої потреби та шукати шляхи їхнього задоволення — наша відповідальність.

9. Контролюйте форму подачі свого посилання до рідних: не йдіть у звинувачення.

10. Застосовуйте принцип «я-висловлювання», коли прояснюєте щось неприємне за формулою: ситуація – своє ставлення, емоції – рішення ситуації.

11. Обережно із критикою. Намагайтеся використати принцип бутерброду: Добрий акцентконструктивна критикадобрий акцент. Так критика сприйматиметься правильно.

12. По можливості та за бажанням організуйте мікротрадиції в новій ситуації. Наприклад, наприкінці дня обговорюйте, що хорошого сталося за день, у вихідні готуйте млинці. Робіть те, що додасть теплоти у ваші стосунки.

13. Ваш варіант. Можливо, у вас уже є свої пропозиції як налагодити родинний тісний контакт у вашій ситуації.

Джерела:

https://www.sablinatz.com/post/%D1%87%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%83-%D1%86%D0%B5%D0%B9-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%96%D0%BE%D0%B4-%D0%B6%D0%B8%D1%82%D1%82%D1%8F-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%8F-%D0%B7%D1%96-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D1%97%D0%BC%D0%B8-%D1%80%D1%96%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8

https://www.sablinatz.com/post/%D1%8F%D0%BA-%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%8F-%D0%B2%D1%81%D1%96%D0%BC-%D0%B2-%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%96%D0%B9-%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D1%96

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...