2 червня 2022 р.

ВАС НЕПОКОЇТЬ ОБГОВОРЕННЯ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО КОНФЛІКТУ?


ВАС НЕПОКОЇТЬ ОБГОВОРЕННЯ

РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОГО КОНФЛІКТУ? 

Хвилюватися і бути наляканим через конфлікт між Росією та Україною цілком природно. Визнавати тривожні почуття і думки та приймати їх як природну реакцію на ситуацію буде правильно. Варто поділитися своїм занепокоєнням із друзями та сім’єю, обговорити, що вас турбує, які думки та емоції викликають у вас новини.

Коли вас непокоїть обговорення військового конфлікту:

·            Прийміть своє почуття занепокоєння як природну реакцію. Якщо ви заперечуватимете свої почуття, тривога почне контролювати ваші думки.

·            Поділіться своїми думками з друзями та сім’єю. Хоча ситуація викликає неприємні думки, важливо діяти відповідно до своїх цінностей і цілей

·            При стеженні за новинами важливою бути поміркованим: досить одного-двох разів на день, зберігаючи місце для нормального життя.. Якщо ви зосередитеся на тому, щоб стежити за новинами багато разів на день, негативні почуття почнуть перемагати вас.

·            Продовжуйте жити своїм повсякденним життям, піклуйтеся про себе, близьких. Поставтеся до себе з розумінням, дякуйте собі, не соромтеся виявляти співчуття до себе, а також співчувайте іншим — слухайте їх, бачте їх, питайте, що вони відчувають і як в них справи.

·     Більше концентруйтеся на чомусь хорошому.  Проводьте разом час із дітьми, займаючись приємними справами. Також ви можете придумати щоденний ритуал обговорення всього, що турбує, де важливо також нагадати собі про всі хороші факти, і що зараз робиться, щоб у майбутньому все теж було добре.

·            Правдиво розкажіть дітям про ситуацію, підбираючи слова відповідно до їхнього віку. Адже діти та підлітки спілкуються між собою, чують розмови дорослих та стежать за ситуацією через ЗМІ. У соціальних мережах можуть з’являтися та поширюватися лякаючі сценарії передбачення майбутнього.

·            Прийміть почуття дітей, почуйте їх. Дайте дитині достатньо часу, щоб поділитися своїми думками, сформулювати їх своїми словами. Запитуйте, що вони про це думають, як вони ставляться до цього. Можна прямо запитати, які думки та емоції викликають у них новини про ситуацію у світі: Ти засмучений? Ти боїшся? Нехай діти знають, що ми в безпеці і продовжуватимемо жити своїм життям, і що дорослі працюють над тим, щоб нічого поганого не трапилося, і навіть якщо це станеться — ми переживемо це.

Ви можете сказати дітям, що ми в безпеці, немає причин для занепокоєння, і що ми продовжимо жити своїм життям. Важливо сказати дітям, що дорослі працюють над тим, щоб нічого поганого не трапилося, а якщо й станеться, то наслідки для них будуть мінімальними. Живіть сьогоденням разом із дітьми.

·            Створюйте можливості, щоб діти могли говорити про свої думки та емоції, та приймайте їх, не лаючи ні за що. Якщо дитина каже, що вона налякана, це почуття не можна прибрати просто сказавши, що боятися не треба. Натомість поговоріть про те, що робиться для вирішення цієї ситуації, підбираючи слова відповідно до їхнього віку.

·            Живіть сьогоденням, «тут і зараз», перебувайте в поточному моменті і робіть те, що приносить вам радість.

Джерело: https://mieli.fi/ru/%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8c/%d1%89%d0%be-%d0%b2%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%b8-%d1%8f%d0%ba%d1%89%d0%be-%d0%b2%d0%b0%d1%81-%d0%bd%d0%b5%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%be%d1%97%d1%82/

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...