28 грудня 2022 р.

ЯК ДОПОМОГТИ НАВЧАТИСЬ ДИТИНІ В НИНІШНІХ УМОВАХ (поради дорослим)

 

ЯК ДОПОМОГТИ НАВЧАТИСЬ ДИТИНІ В НИНІШНІХ УМОВАХ

(поради дорослим)

 Життя в умовах хронічного стресу є особливо згубним для дітей.

В умовах тривалого стресу рівень дофаміну, який викликає відчуття задоволення і підтримує організм у бадьорому й активному стані, знижується і призводить до втрати сил. Дитина весь час відчуває занепокоєння і тривогу, навіть у відносно спокійний день. Чим більше дитина перебуває у тривалому стресі, тим більше у неї шансів мати порушення пам'яті, хронічну втому, проблеми зі щитоподібною залозою, підвищення артеріального тиску та зниження імунітету.

Якщо процеси уваги й концентрації порушено, утримувати й запам'ятовувати інформацію буде складно. Коли діти надміру стурбовані чи відчувають страх, у них можуть бути порушені процеси збирання, зберігання та відновлення інформації, навіть якщо вони чимось щиро захоплені.

Але, попри такі порушення, існують поради та рекомендації, які допоможуть  покращити когнітивні здібності дітей під час навчання, подолати негативні наслідки стресу.  

1.       Памятайте, що мета навчання під час війнице, в першу чергу, психологічна підтримка, спілкування, перемикання уваги дітей, а не лише засвоєння нових знань.

2.                Заняття мають бути орієнтованими на повторювання – це буде ефективно. Використовуйте методи мнемоніки. Запам’ятовувати легше асоціативно, тому краще шукати нестандартні зв’язки між предметами та явищами. 

3.                Ставтеся з розумінням до дитячої розсіяності, неуважності, інертності під час уроків.

4.       Уникайте негативних оцінок, зауважень. Створюйте ситуації успіху, позитивну мотивацію, хваліть дітей.

5.       Знайдіть додаткову дієву мотивацію. Дайте дитині завдання: з’ясувати, для чого нові знання, яка від них користь і де їх можна застосувати. Мета завжди змінює фокус сприйняття будь-якої інформації

6.       Допоможіть дітям дотримуватись інформаційної гігієни, розвивати  критичне мислення, перевіряти інформацію, розпізнавати фейки, маніпуляції, аналізувати різні точки зору. 

7.       Станьте для дитини психологічною підтримкою, збільшіть свою турботу та любов до дитини - це допоможе стабілізувати психологічний стан дитини.

8.       Тренуйте увагу дітей.  Пам'ять покращується тоді, коли у дитини все добре з увагою. Наприклад, можна запропонувати дитині описати певний предмет, людину, що мають відношення до дитини: якого кольору, що вона тримала в руках, чи які останні слова сказала. 

9.       Допомагайте дітям усвідомлено контролювати процес запам'ятовування, тоді їм стане легше це робити. Наприклад, школярі часто забувають імена вчителів, але якщо вчитель протягом певного часу регулярно нагадує своє ім’я і щоразу просить повторити, учні запам’ятають його швидше. 

10.  Використовуйте асоціативний метод. Асоціації допомагають згадувати «забуту» мозком інформацію. Наприклад, оглянувши свою кімнату, запропонуйте пригадати, що дитина хотіла взяти чи зробити в ній певний час тому. Тобто обставини чи предмети дають натяк на те, що ми забули, адже асоціації допомагають нам згадати свої дії у зворотному порядку. 

11.  Тренуйте пам’ять спеціальними іграми. Наприклад, гра «Ідіть за ланцюжком». Людина утримує увагу на об'єкті, поки той їй цікавий і поки вона знаходить у ньому щось нове. Потім увага слабшає і перемикається. Запропонуйте дитині вивчити властивості предмета чи явища, послідовно дізнаючись про його різні якості й фіксуючи їх у пам’яті, потім попросіть у зворотному порядку переповісти все, що спало на думку про цей предмет.

Так само можна просити дитину переповідати події вчорашнього дня в прямому послідовному та у зворотному порядку. Відтворюючи в пам'яті минуле, важливо згадувати подробиці та нюанси. Таким чином, ви тренуєте можливість утримувати увагу сконцентрованою.

12.   Обов’язково проробляйте з дітьми вправи зі стабілізації емоційного стану. Спочатку правильно ідентифікуйте емоції. Говоріть із дітьми про емоції та почуття. Приділяйте час розвитку емоційного інтелекту. У цьому допоможуть поради від експертів з ментального здоров'я та психологів на загальнонаціональній платформі ГС Освіторії «OsvitaNow» у межах ініціативи «Спільно до навчання», а також курс Долаємо стреси разом та проєкт Поруч від UNICEF.

Пам’ятайте, якщо ви зауважили, що ваша дитина надто тривожна, плаксива або агресивна, одразу зверніться до психолога для подальшої психологічної підтримки дитини.

Джерела:

https://osvitanova.com.ua/posts/5814-yak-dopomohty-dytyni-rozvyvaty-uvahu-ta-pamiat-pid-chas-khronichnoho-stresu

viber група «Психологічна підтримка»

https://osvitanova.com.ua/posts/5651-svitlana-roiz-dala-porady-batkam-i-vchyteliam-iak-dopomohty-ditiam-prodovzhyty-navchannia-v-umovakh-viiny


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...