23 грудня 2022 р.

ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРАХАМИ?


 ЯК ДОПОМОГТИ ДИТИНІ ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРАХАМИ?

Найпоширеніша реакція дітей на нові умовиСтрах. І це – абсолютно нормальна реакція на сьогоднішні події

 Однак, дорослі здатні усвідомити свій страх і зрозуміти його причини, а для дітей це надскладне завдання. Тут може допомогти арттерапія. 

1.      Насамперед, поясніть дитині, що боятися це нормально і не соромно. Всі бояться. Часто саме страх здатен врятувати життя.

2.         Потім запропонуйте намалювати страх – зробити його предметним та зрозумілим дитині. Якщо це образ, дайте йому ім’я. Так дитина ніби сама знайомиться з власним страхом.

3.    Після - висміяти страх, зробити його «безпечним» в очах дитини. Наприклад, розфарбуйте акулу рожевим або як страшний ворожий літак збивають українські бойові гуси. Разом з дитиною ви також можете намалювати зброю проти страху чи відважного супергероя (пес Патрон,  або сміливий Трактор, що краде ворожу техніку)

 А як бути зі страхом ТЕМРЯВИ?

Зараз українці живуть в умовах відключень електроенергії. Тривале перебування без світла також може впливати на психоемоційний стан людини. Тож, якщо ви побачили дивні зміни у настрої, поведінці та появу безпідставних фобій – це  можливо стане джерелом Страху

 Перебування у темряві підвищує рівень стресу.

Освітлення сигналізує мозку про помірну безпеку. В безпеці активність мигдалеподібного тіла знижується. Коли світла немає, мигдалеподібне тіло активується, сигналізуючи мозку про небезпеку. Так ми починаємо відчувати страх і тривогу.  Крім того відключення електроенергії здатні суттєво впливати на режим дня та якість сну відповідно. Наприклад, ви можете страждати від безсоння або частіше бачити нічні жахи.

Чим можна допомогти у цьому випадку?

1.      Використовуйте штучні джерела світла. Якщо спати ще не час – спробуйте зайняти себе чимось, продовжуйте активність.

2.      Якщо світло з'явилося пізно ввечері, не варто вмикати освітлення на всю потужність. Використовуйте приглушене світло, щоб підготувати свій організм до сну.

3.      Практикуйте дихальні вправи – вони допоможуть впоратися зі стресом. 

4.      Намагайтеся не залишатися впродовж тривалого часу без освітлення наодинці. 

5.      Спробуйте розробити новий режим дня, зважаючи на відключення електроенергії. Розуміння розпорядку та послідовності своїх дій в разі тривалої відсутності світла здатне зменшити рівень тривоги.

Також можна порекомендувати одну з небагатьох ТЕХНІК «РОБОТА ЗІ СТРАХОМ»

Ця техніка досить проста, але дуже ефективна, що дає змогу прибрати або мінімізувати прояви страху. За її допомогою люди позбавляються панічних атак, гіпергідрозу та тремору в кінцівках та інших симптомів страху.

Ø  Згадуєте свій симптом (панічна атака, нестача повітря, трясучка тощо).

Ø  Доводьте в уяві ситуацію виникнення симптому до абсурду.

Наприклад, вам потрібно виступити на публіці, а ви боїтеся, що серце почне сильно калатати, ви онімієте і не зможете вимовити не слова. Тому перед виступом не бійтеся наступу паніки, а навпаки намагайтеся викликати напад (це може здатися абсурдним, але в тому й суть  )

Прямо скажіть собі: «Таня, ти так боїшся - ось молодець! Давай, покажи їм як треба боятися по-справжньому! Нехай серце вистрибує з грудей! Так, ти завалиш виступ, але який фурор вчиниш, якщо звалишся з панічною атакою! Просто браво! Якщо ти справді це перевіриш, можеш купити собі на решту зарплати все, що захочеш!»

Зазвичай тут людина починає сміятися  і вся тривога миттю відступає. Особливо ефективно пообіцяти собі нагороду за викликані симптоми страху.

Джерела:

viber група «Психологічна підтримка» (Вікторія Назаревич)

https://www.sablinatz.com/post/%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D1%96%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D1%96-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%BC

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...