23 грудня 2022 р.

ЧИ ВАРТО ВІДЗНАЧАТИ ЗИМОВІ СВЯТА В УМОВАХ ВІЙНИ?


 

ЧИ ВАРТО ВІДЗНАЧАТИ ЗИМОВІ СВЯТА В УМОВАХ ВІЙНИ?

Попереду зимові свята. Через тривалий стрес та втому, нервова система більшості українців, ніби оголений дріт. І у більшості з них викає питання: чи взагалі маємо ми право готуватися до новорічних свят, коли у країні триває війна, а більшість областей балансують на межі блекауту? 

З одного боку - хочеться відчути радість та подарувати її близьким. З іншого — виникає почуття провини перед тими, хто постраждав більше, перед захисниками та українцями на окупованих територіях. 

Чи варто святкувати в цей час? Так, стверджують психологи. Про це свідчать кілька моментів.

1.     Такі моменти радості дають стимул боротися далі.

Радість — одна з базових емоцій людини. Бажання її відчувати живе в кожному із народження. Радість — це те, що несвідомо штовхає людину приймати ті рішення, які збережуть її життя. Адже наш мозок постійно потребує і шукає стимули, і саме радість є найприємнішою й найбажанішою в отриманні емоцією.

2.     Збереження новорічних ритуалів під час війни — вкрай важливе для дітей.

Якщо людина переживає травматичну ситуацію, то, насамперед, її потрібно звідти вилучити, забезпечити їй безпеку. Для цього потрібно разом відшукати для неї звичні в житті особливості поведінки. Якщо такий традиційний ритуал застосувати у такій ситуації, то ці приємні опорні схеми життя будуть давати можливість адаптуватися людині до непередбачуваної реальності.

3.     Не святкувати — нормально. Щоб зробити цей вибір – варто прислухатись до себе. 

Зараз багато горя й болю навколо кожного з нас. Тому недивно, що емоцію радості чи задоволеності сьогодні деякі українці стараються притягувати силою, щоб відчути свят. Цього робити не варто. Найкраще в цьому випадку просто дозволити собі відчувати те, що відчувається, прислухатися до власних душевних потреб. І якщо всередині багато болю, переживань та страждань – можливо варто не святкувати?

Джерело: viber група «Психологічна підтримка»

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...