22 квітня 2020 р.

Поради підліткам як захистити своє психічне здоров'я під час коронавіруса (COVID-19)


UNICEF: Поради підліткам як захистити своє психічне здоров'я під час коронавіруса (COVID-19)
(рекомендації амер. експерта з підліткової психології,
док. Лізи Дамур)

Коли ти підліток в житті і так багато складного, а COVID-19 додає ще більше складнощів. Через закриття шкіл і скасування заходів багато підлітків пропускають деякі важливі моменти своєї молодості, а також повсякденні моменти, такі як спілкування з друзями і участь в житті класу.
 Всі підлітки, які стикаються з життєвими змінами через спалах коронавіруса, які відчувають тривогу, ізольованість і розчарування, знайте: ви не самотні. Кілька порад допоможуть вам зберегти в цей період своє психічне здоров’я.

1. Визнайте, що турбуватися — абсолютно нормально.
Можливо, закриття школи і тривожні заголовки новин викликають у вас тривогу, але інші люди відчувають себе так само. Насправді, відчувати тривогу в такій ситуації — це абсолютно природно.
Тривога — це нормальна і здорова функція, яка попереджає нас про погрози і допомагає нам приймати заходи для захисту себе. Відчуття тривоги допомагає вам прийняти рішення, які потрібно приймати зараз — не проводити час з іншими людьми, не зустрічатися з великими групами людей, мити руки і не чіпати обличчя. Ці відчуття допомагають убезпечити не тільки вас, але і інших.

Хоча тривога за COVID-19 цілком зрозуміла, переконайтеся, що ви отримуєте інформацію з надійних джерел (наприклад, веб-сайтів ЮНІСЕФ та Всесвітньої організації охорони здоров'я) або перевіряйте будь-яку інформацію, яку ви можете отримати через менш надійні канали.
Якщо ви переживаєте, що у вас спостерігаються симптоми, важливо про це поговорити з батьками чи дорослими, яким довіряєте. Вони зможуть вам допомогти. Адже захворювання, викликані інфекцією COVID-19, як правило, протікають легко, особливо у дітей і молодих людей. Пам'ятайте, що багато симптомів COVID-19 можна лікувати.
2. Подумайте над тим, що може вас відволікти.
Коли ми постійно перебуваємо в стресі або складних умовах, дуже корисно розділити проблему на дві складові: речі, з якими я можу щось зробити, і ті, з якими я нічого не можу робити.
 Зараз дуже багато речей входять до другої категорії, і це нормально. Але є одна річ, яка може допомогти нам впоратися з цим - думати про інші заняття, які можуть нас відволікти. Можна робити домашні завдання, переглядати улюблені фільми або читати.  Це дозволить відчути полегшення і збалансувати свій емоційний стан.
 3. Знайдіть нові способи підтримувати зв'язок з друзями.
 Якщо ви хочете проводити час з друзями, коли ви на дистанції з іншими людьми, прекрасний спосіб робити це через соціальні медіа.  Будьте креативними: н-д, приєднуйтесь до Челлендж Tik-Tok під назвою #safehands.
Але необмежений доступ до гаджетів і соціальних медіа - це не дуже гарна ідея. Це може посилити вашу тривогу. Тому підліткам спільно з батьками вартує складати графік користування гаджетами.
4. Зосередьтеся на собі.
Якщо ви раніше хотіли навчитися робити щось нове, почати читати нову книгу або повчитися грати на музичному інструменті - зараз саме час зробити це.  Зосередження уваги на собі і пошук способів провести час, яке у вас з'явилося - це продуктивний спосіб подбати про ваш психічний стан.
5. Проживайте свої емоції.
 Неможливість зустрічатися з друзями, займатися своїми хобі або ходити на спортивні заходи неймовірно розчаровує і засмучує.
Дозвольте собі відчути цю емоцію. Якщо ви зможете це відчути і пережити - ви почнете відчувати себе краще набагато швидше.
 Різні люди по-різному проживають свої емоції. Деякі починають займатися творчістю, інші хочуть поговорити зі своїми друзями, щоб відчути та надати підтримку один одному. Важливо, щоб ви робили те, що вам здається правильним.
6. Будьте ласкаві до себе і інших.
 Деякі підлітки зіштовхуються з булінгом і знущаннями в школі через коронавірус. Якщо ви стали свідком булінгу над вашим другом або подругою, зверніться до них і спробуйте запропонувати підтримку. Якщо це не допомогло – зверніться до дорослого за допомогою та підтримкою.
Якщо нічого не робити, людина буде відчувати, що всі проти нього особисто чи всім наплювати на ці проблеми.  Ваші слова підтримки можуть змінити ситуацію.
 І пам'ятайте: зараз нам як ніколи потрібно думати про те, що ми говоримо - зокрема, чи може це зашкодити другу чи близькій людині.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...