22 квітня 2020 р.

Я на карантині і що тепер?


Я на карантині і що тепер?
(матеріали Португальського ордену психологів)

Ми знаємо, як складно сидіти вдома, коли на вулиці все квітне, в когось заплановане побачення чи урочиста подія, клопотання в саду чи на городі тощо. Ми знаємо, що тепер похід у найближчий супермаркет, на пошту, прогулянка з собакою - це справжнє свято. Ми так хочемо піти у парк, зустрітися із рідними та друзями, сходити на шашлики. Також ми хвилюємося та нервуємо, бо коронавірус змусив нас уповільнитися та забрав частину роботи (а у когось й усю). Ми відчуваємо злість, бо сьогоднішній карантин забирає у нас час, можливості, краде нашу весну, залишаючи лише нестерпне бажання, щоб це все скінчилось якнайшвидше і здійснити мрії та плани, які собі набудували вдома. Але необхідно ще й розуміти - для того, щоб це була не остання наша весна, щоб побороти коронавірус - потрібно залишатися вдома.
Давайте пригадаємо, як попіклуватися про себе на карантині, щоб після нього вийти максимально бадьорими, активними та спробувати надолужити все, що ми пропустили за ці тижні.

1.     Потрібно знати, що відбувається навколо тебе.
Продивляйся лише офіційну інформацію, але варто обмежувати вплив новин, які можуть посилити тривожність та хвилювання.

2.     Підтримуй зв'язок з близькими та друзями.
Фізична ізоляція не означає соціальне відчуження. Спілкуйся з людьми, які тобі подобаються і кому ти довіряєш, використовуючи телефон, е-mail, соціальні мережі, відеодзвінки. На сьогодні це найкращий спосіб зменшити тривожність, відчуття самотності та відчуженості.
3.     Відпочинок.
Продовжуй займатися діяльністю, яка приносить тобі задоволення та розслаблення, справами, на які раніше у тебе не вистачало часу.
4.     Дотримайся розпорядку дня.
Прокидайся в звичайний час, слідуй буденним звичкам та вчасно харчуйся.
5.           Виконуй фізичні вправи (танцюй, займайся йогою, роби зарядку).
6.     Дотримуйся збалансованого харчування.
В харчуванні повинні бути клітковина, вітаміни, мінерали, захисні антиоксиданти. Вживай їжу не менше, ніж 5 разів на день.
7.     Підтримуй хороший настрій.
Будь впевнений у власних можливостях та здатності вирішувати несприятливі ситуації. Шукай підтримку в тих, хто має досвід і може підтримати позитивний настрій і вселити надію, що «все буде добре». Використовуй стратегії, які налаштовують вас на позитивні емоції.
8.     Звертайся до інших за допомогою.
Якщо тобі потрібна підтримка, звернись до когось, хто має можливість допомогти, щоб ти відчував себе в безпеці та комфорті.

Переклад О. Гришина.
Скачайте повну версію плакату з порадами


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...