31 березня 2022 р.

ЯК «ВИЖИТИ» В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ

 

ЯК «ВИЖИТИ» В УМОВАХ СЬОГОДЕННЯ

Ми вперше знаходимось у ситуації, коли ніхто до пуття не знає, які підібрати слова і що порекомендувати, щоб відчути себе краще в тих умовах, де взагалі ніколи ніхто не мав бути. І люди закономірно зляться на те, що нема кому зупинити катастрофу.

Багато фахівців говорять про дихання, заземлення, психогігієну, роботу зі страхом, стресом та ще про щось, що навчить нас мобілізуватися та зберегти себе, своїх близьких, встигнути не потрапити під атаки. Це важливо. Але ще більш важливо залишатися у такому стані, який допоможе вижити.

1. Якщо вам складно зараз щось робити і просто вставати з ліжка, виконувати роботу - не звинувачуйте себе. Це нормальна реакція на ненормальну ситуацію. Як і ваші почуття. Ви повернетеся до звичайного життя пізніше. А зараз ваше право переживати стрес, наприклад, перебуваючи у стані сну весь вільний час.

2. Якщо ви можете продовжувати жити звичайним життям, не відмовляйте собі в цьому. Вам можна не відчувати провину за радість та хороші моменти, що відбуваються у вашому житті. Це також нормально. Колись доведеться повертатися до повсякденності. Ваше життя доречне і важливе. Комусь потрібен саме такий приклад, щоб продовжувати боротися. І кожен справляється по-своєму.

Як же «вижити» в нових умовах? Ось кілька простих способів.

Знайти предмети.

Знайти 5 синіх, жовтих, конусоподібних предметів у кімнаті (переключає нас із емоцій на когнітивну діяльність). Якийсь час так можна тримати голову холодною. Це важливо для самозбереження, прийняття рішень, для дій.

Зайняти голову чимось складним (коли треба зосередитись – працює). Можна згадувати назви міст, відтворити таблицю Менделєєва тощо.

Не забувайте про тіло. Як воно почувається? Які потреби? Напевно, накопичилося багато напруги. Робіть зарядку, встаньте та розімніться, можна зробити самомасаж. За наявності такої можливості не залишайтеся довго в одному положенні.

Фізичний стан дуже впливає на психологічний. Якщо в тілі дискомфорт - це обов'язково позначиться на психіці: роздратуванням, втомою, слабкістю. Навіть кілька вправ на розтяжку допоможуть вам трохи відновити сили, прибрати біль у тілі, затискачі та просто підтримати функціональність свого тіла. Завдяки цьому ви також зможете «взяти себе в руки», коли це необхідно і розпочати справи.

Неймовірно важливо у важкі періоди почуватися частиною чогось більшого, частиною компанії, колективу. Бути поруч із близькими чи зближуватися з новими людьми на тлі спільних переживань. Телефонуйте, пишіть, намагайтеся бути почутими. Обіймайтеся з тими, хто поруч. Якщо у вас є можливість та сили – допомагайте іншим. Ви не самотні, навіть якщо здається, що це не так. Навіть якщо здається, що всі довкола займають протилежну точку зору.

А іноді накриває так, що немає більше сил це все виносити. Потрібна розрядка. Іноді допомагає банально покричати. Навіть вийшовши до сусідньої кімнати. (Можна заздалегідь пояснити тим, хто поруч). Це реально допомагає скинути напругу, гнів, роздратування та наплив емоцій, які вже не вміщуються усередині.

Не забувайте, коли є можливість давати собі відпочити, спати. Навіть просто лежати із заплющеними очима, якщо не виходить заснути. Ваші сили вам знадобляться.

Джерело: https://www.sablinatz.com/post/%D0%B2%D0%B0%D0%B6%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%8F-%D1%83-%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%96-%D1%8F%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B8


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...