23 березня 2022 р.

ЯК ПОЯСНИТИ ДІТЯМ, ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ (говорять батьки)


 ЯК ПОЯСНИТИ ДІТЯМ, ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ

(зі слів батьків)

Що саме розповісти дітям – вирішують кожні батьки окремо.

Багато батьків розмовляють один з одним про те, як війна впливає на їхніх дітей і як найкраще захистити їх від травм.

-         Деякі батьки кажуть дітям, що це гра. Намагаються казати правду, але м'якшу, адаптовану до розуму та віку дитини, щоб не налякати їх надто сильно.

-            Деякі кажуть, що на нас напали погані солдати, а хороші солдати, ті з українським прапором, нас захищають, і тут, у цьому укритті ми захищені.

-            Просять дітей намалювати малюнок після події, щоб дитина виклала малюнком свої емоції.

-            Потрібно чимось зайняти дитину – вона не повинна звертати занадто багато уваги на те, що відбувається

-            Потрібно бути більше лагіднішими з дітьми, пестити їх набагато більше, ніж зазвичай.

-            Щодо безпеки - мають бути суворі правила. І коли чується сирена чи щось відбувається нестандартне – до дітей треба говорити в наказовому тоні.

-            Казати правду: на нас напали, але зараз ми у безпеці. Проте коли потрібно буде йти - діти повинні послухатися і виконати дію.

-            Зазвичай дітей потрібно просити щось зробити, але тепер час виконувати накази. Зара нема місця для дискусій.

-            Через обстріли та знищення домівок багато батьків вирішують покинути свої домівки з маленькими дітьми. Щоб діткам було не так важко розлучатись з домівкою - можуть взяти лише одну зі своїх улюблених іграшок.

-            Можна сказати дітям, коли вони знаходяться у безпеці, що їм потрібно спробувати жити сьогоденням: «У нас є лише тепер. І тепер ми у безпеці».

-            Мама дівчинки з аутизмом, бачила, що її донька важко переносить гучні звуки (сирени, пострілів…), тому їй довелося розповісти їй правду про те, що відбувається: «Я пояснювала, що це війна, і ми повинні бути у безпеці, і що через те, що відбувається, багато людей загинуло».

-            Важливо не вводити дорослих дітей в оману, тому що вони все одно відчувають, що ситуація погана.

«Ніхто не знає, яке місце є найбезпечнішим, це – рулетка»

Джерело: https://osvitanova.com.ua/posts/5334-my-namahaiemos-kazaty-im-pravdu-pro-viinu-yak-poiasnyty-ditiam-shcho-vidbuvaietsia

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.

  В Україні запрацював сервіс «Take It Down», який допомагає зупинити поширення в інтернеті оголених і напівоголених фотографій та відео ос...